Premier/primar – adjective

În timp ce pe Dâmbovița se scria soarta moțiunii de cenzură, după vot, la ora declaraţiilor televizate, în mica comună Baciu de lângă Cluj – localități despărțite de pârâul Valea Seacă – se ținea (din nou) o ședință de consiliu local. Pe ordinea de zi: la punctul 1. retragerea delegării consilierului local care îndeplinește temporar atribuțiile de viceprimar. 

La punctul 2. delegarea unui consilier local pentru a îndeplini temporar atribuțiile de viceprimar, respectiv delegarea unui nou viceprimar, după ce fostul viceprimar Balázs János a luat locul edilului local Ioan Florin Mureșan, demis de prefect după ani de procese cu ANI. În traducere liberă, scopul şedinţei ordinare a fost retragerea delegării consilierului PNL Maier Petru Cosmin, mandatat să preia funcţia de viceprimar și numirea în locul său a președintele PSD Baciu, dl. Leone Ferenț.

Dacă despre soarta moțiunii și a d-nei Dăncilă am putut afla în direct, imediat după votul din Parlament, despre ce s-a întâmplat în Consiliul local Baciu vom afla abia la o zi după ce fapta (amânarea şedinţei prin neprezentarea consilierilor PNL şi UDMR) s-a consumat. Cum se explică faptul că delegarea unui consilier local a expirat după doar două luni nu vom afla, probabil, niciodată.

La fel cum nici problemele micuței comune de lângă Cluj nu se vor rezolva doar prin repetate schimbări administrative. Comuna Baciu are ghinionul de a „găzdui”, la Nădășelu, unul din nodurile autostrăzii Transilvania, pe care primarul Emil Boc o vede drept centură (sau înlocuitor de) ocolitoare a Clujului. De la darea în folosință a nodului de A3, micuța localitate din apropierea Clujului a devenit din ce în ce mai aglomerată și orice mic incident în trafic duce la ambuteiaje care se întind pe mai mulți km. Cu toate proiectele primăriei, nu s-a reușit nici amplasarea „celebrelor” semafoare inteligente, nici realizarea măcar a primei etape a drumului ocolitor pentru mașinile de mare tonaj, care traversează astăzi tot mai lent Baciul.

Dacă Polițist, adjectiv este titlul unei drame realizate la Vaslui, vice-primar, adjectiv este o dramă prin care trec majoritatea localităţilor mici din România. Indiferent cine este primarul sau vicele localităţii, aceștia par, asemeni polițiștilor din film, părți secundare în propoziție – iar singurele obiective realizabile ale unei administraţii mici cum este cea din Baciu sunt cele înșirate mai jos:

  • distribuirea apei potabile în satele Suceagu, Rădaia și Mera (în cadrul unui proiect mai mare al Companiei de apă Someș),
  • asfaltarea drumurilor de câmpie,
  • construirea unei grădinițe noi, moderne și…
  • construirea unei hale agro-alimentare pentru locuitorii comunei Baciu.

Ca și cum timpul s-a oprit în loc, localitatea nu vrea să fie o extensie a metropolei de cinci stele Cluj-Napoca, iar problemele curente de trafic sau amplasarea gunoaielor nu au chiar nicio importanță în viața locuitorilor…