Primarul din Baciu mai pierde un proces…

…dar nu se predă! Domnul Ioan Florin Mureșan se luptă din 2015 cu Agenția Națională de Integritate, de când aceasta a decis că edilul a fost în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012-18 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, diferite funcții de conducere ori de execuție la diferite societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

După ce ANI l-a declarat incompatibil, primarul Mureşan a atacat în instanță raportul ANI după 4 ani de procese, în 2019, prefectul Clujului Aurel Cherecheș l-a demis din funcție. Fără nicio problemă, primarul Comunei Baciu a atacat și decizia Prefecturii, dar a pierdut și acest nou proces prin care solicita reinstalarea în funcție.

Soluția pe scurt a Tribunalului Cluj, care „respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamantul Mureşan Ioan Florin în contradictoriu cu Instituţia Prefectului Judeţului Cluj”, poate fi atacată însă cu recurs. Primarul a susținut că demiterea nu este corectă din punct de vedere procedural. Pe de altă parte, prefectul Aurel Cherecheș spune că decizia sa a fost luată în urma unor consultări cu reprezentanții mai multor instituții. Ioan Florin Mureșan:

Decizia nu este corectă din punct de vedere procedural. Nu vreau să comentez de ce ordinul de demitere a fost semnat acum, pentru că eu nu am primit încă răspunsul de la Curtea Constituțională a României, unde am atacat deciziile pe motiv de neconstituționalitate. Demiterea nu este corectă din punct de vedere procedural pentru că eu nu am terminat toate procesele cu Agenția Națională de Integritate.

Primarul a dus procesul cu ANI până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care s-a pronunţat defintiv în această cauză: „respinge recursul declarat de reclamantul Mureşan Ioan Florin împotriva sentinţei nr. 72 din 21 decembrie 2015 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 21 noiembrie 2018”.

Pe de altă parte, ÎCCJ a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 87 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 161/2003. CCR nu a emis însă, până acum, nicio decizie în acest sens. Și președintele PSD Cluj, Horia Nasra, îl susține pe edilul din Baciu în lupta sa cu ANI și spune că măsura demiterii primarului nu se impunea, pe motiv că acesta ar fi atras fonduri europene pentru comună.

În acțiunea de contestare a demiterii se mai arată că „faptele materiale imputate de către ANI s-au consumat în perioada 2012 – 2013, iar până în data de 16.05.2019, domnului Mureșan nu i-a fost aplicată nicio sancțiune, astfel că respectivul termen de 3 ani de zile a fost cu mult depășit”. Primarul Mureșan a mai înregistrat pe rolul Curții de Apel Cluj o acțiune împotriva ANI de constatare a caducității raportului de evaluare ca urmare a intervenirii Legii nr. 54/2019, prin dosarul nr. 392/33/2019.

Nu ştiu cum se face că toţi aceşti „luptători” ajunși la putere (începând cu Traian Băsescu) pe un val de simpatie populară ajung să se ia la trântă cu „sistemul ticăloşit” și, în majoritatea cazurilor, să piardă. În ședința de mâine a Consiliul local Baciu se votează noul viceprimar al comunei, în persoana domnului Leone Ferent (foto sus), președintele organizației PSD Baciu. Se pare că în aceeaşi şedinţă ex-primarul Mureşan va fi numit în funcția de consilier personal al vice-primarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.