Cartierele de blocuri

Satul Baciu a fost atestat documentar sub numele Boach încă din anul 1263, majoritatea locuitorilor săi fiind iobagi. Primul recensământ oficial, efectuat în perioada 1784-1787, a relevat faptul că aici existau 81 case și 483 de locuitori. Comuna actuală se compune din 7 sate situate în zona Dealurilor Clujului, pe stânga râului Nadăș.

Din punct de vedere etnografic, comuna Baciu face parte din Țara Călatei. De asemenea, pe teritoriul comunei se află și kilometrul 0 al județului Cluj. Acesta se găseşte la marginea satului Popeşti, menționat încă din secolul al XIII-lea, când moșia din jurul unei mici așezări de rândași a fost cumpărată de un preot. Acum Baciu se vrea un cartier de blocuri.

Marele Oraș ia din zona periurbană tot ce ține de dezvoltare, extrage de aici terenurile bune pentru spații logistice, și exportă blocuri. Blocuri și hale, respectiv nivele diferite de impozitare. „Noul” cartier al Tineretului a devenit doar un dormitor al Clujului și tinde sa devină un nou Florești. Cu diferența că majoritatea tinerilor, ca și familiile care au locuit la început aici fie au vândut, fie doresc să vândă, fie și-au închiriat locuința deoarece nu găsesc cumpărători la prețul cerut.

Motivele sunt multiple, dar cel principal, în toate aceste migrări din „noul” cartier este urbanismul sălbatic (numit aici şi urbanism de pe deal) exportat de Cluj – construcția de blocuri gigant, fără vreo noima arhitecturală, fără spatii verzi, grădinițe, unități medicale (noroc cu câte-o farmacie și câte un cabinet stomatologic!), școli, parcuri, spații de joacă pentru copii. Cu locuri de parcare limitate, locuri de plimbare cu bănci de odihnă și posibilități de distracție limitate.

Revenind la politică, n-ar fi rău pentru candidații la Primărie să arunce un ochi și prin acest cartier, chiar dacă e asfaltat deja, iar limitele primarilor se reduc la asfaltări. Dar oamenii mai au și alte nevoi, și ca să încheiem într-o notă optimistă cu politichia, iată ultimul banc – ştiți de ce migrează atâția politicieni de la PSD la PNL? Simplu: simbolul PNL este o săgeată de la stânga la dreapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.