Ce se poate întâmpla la Curtea Constituțională?

Cât timp va mai avea comuna Baciu primar, după ce ing. Florin Mureșan a pierdut definitiv recursul la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în procesul cu ANI, care l-a declarat incompatibil? Deși primarul Mureşan a obţinut admiterea cererii privind sesizarea Curţii Constituţionale, hotărârea judecătorească privind starea de incompatibilitate fiind definitivă, ea va trebui pusă în aplicare de îndată:

Respinge recursul declarat de reclamantul Mureşan Ioan Florin împotriva sentinţei nr. 72 din 21 decembrie 2015 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 21 noiembrie 2018

Prefectul Clujului dr. ing. Aurel Cherecheș va fi nevoit să emită, conform legii, ordinul prin care să constate încetarea mandatului primarului comunei Baciu, Ioan Florin Mureşan. Conform procedurii standard în astfel de situaţii, decizia Instanţei supreme trebuie transmisă secretarului comunei, care va lua act de ea, după care o va transmite Prefecturii Cluj.

Edilul șef nu consideră că a fost o problemă gravă faptul că a deținut două funcții simultan. din moment ce nu știa că mai figurează angajat la mai multe firme. Dacă va pierde și la Curtea Constituțională, Mureșan a declarat că va renunța fără nicio problemă. Acesta a mai menționat, pentru Ziar de Cluj, că…

“În viață sunt și lucruri bune și lucruri rele. Pe toate trebuie să le primești cu fruntea sus. Nu am nicio problemă din punctul ăsta de vedere. După ce va veni motivarea și se vor face formalitățile voi renunța. Aștept și de la Curtea Constituțională un răspuns pentru că am cerut legea pe linie constituțională.

Am mers mai departe pentru că nu cred că e o problemă atât de gravă să deții două funcții, în cazul multor dintre ele nici măcar să știi că ai rămas angajat la firma X sau la firma Y. Conflict de interese nu a fost, deci nu am alte probleme.

În cazul în care primarul comunei Baciu îşi va pierde mandatul, există posibilitatea fie ca viceprimarul să asigure interimatul până la alegerile locale din iunie 2020 fie ca în comună să se organizeze alegeri anticipate. Până una-alta, pe situl primăriei a apărut la finalul săptâmânii un ANUNȚ privind ocuparea prin transfer la cerere a unei funcții publice de execuție vacante în cadrul aparatului de specialitate al primarului.

În prezent, alte trei comune din județul Cluj au rămas fără primar. Râșca nu mai are edil încă din 2016 din cauză că Ioan Morar, reales la alegerile din luna mai din acel an, a fost destituit pentru că avea o condamnare penală pentru abuz în serviciu. Și comunele Cornești și Băișoara au rămas fără primari. Cel din Cornești, Dorel Julean, a decedat pe noiembrie 2017 iar Minodora Luca, primar la Băișoara din 1996, s-a stins din viață în ianuarie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.