Centurile politicii românești

Dacă în orașe mari precum Cluj o centură metropolitană ajunge la valori colosale (vezi cazul centurii parțiale dinspre Apahida, numită „de diamant”), este de mirare cum nu se pot realiza centuri la periferie, în Florești sau în Baciu.

Localități unde centurile sunt de lungimi mai mici, pe terenuri mai puțin pretențioase iar administrațiile locale dispun de surse de finanțare. Este și cazul traficului tot mai complicat din Baciu, unde alta ar fi fost situația dacă administrația locală reușea să pună în practică soluțiile gândite încă de acum cinci ani (de mai mulți ani este și imaginea din stânga, iar casa albă nu mai există).

Abia în 2019 ele încep să fie puse în practică. Primarul comunei Baciu, Florin Mureșan, se bazează mult pe noua mini-centură de la intersecția cu Valea seacă, după ce implementarea unor soluții precum semafoarele inteligente, prin care se încerca fluidizarea traficului în comuna clujeană, nici măcar nu au fost implementate.

Eu sper că undeva cu minim 30 la sută vom reduce timpii de așteptare. Nu e în fiecare zi același val de trafic. În perioada când copiii au fost în vacanță, în 12 – 15 minute ajungeam în centrul municipiului Cluj-Napoca. Acum s-ar putea să fie nevoie de o oră.

Varianta cu montarea a cinci semafoare inteligente și patru cu buton, amplasate la trecerile de pietoni, a fost propusă încă din 2016. Anul trecut a fost abandonată deoarece, după finalizarea licitației, firma câștigătoare nu a mai realizat și proiectul. Contractul a fost în cele din urmă reziliat și s-a scos la licitație montarea fiecărui semafor în parte.

Primarul din Baciu, Florin Mureșan, promite că la începutul primăverii, în intersecția din zona Petrom – unde sunt și cele mai multe probleme de trafic – circulația va fi mult ușurată.

Lucrarea a fost atribuită în luna noiembrie prin SEAP, din nou, și câștigătorul ne-a promis că, la sfârșitul lunii februarie, semaforul inteligent de la Petrom va fi funcțional. Va fi unul dintre cele mai moderne semafoare din țară. Va număra mașinile care se află pe drumul național, va număra mașinile de pe străzile lăturalnice și în funcție de această ecuație va da timpii mai mult sau mai puțîn, în funcție de traficul de pe fiecare stradă sau pietonii care așteaptă la trecerile de pietoni.

Bun, deci am ajuns să ne rugăm la firmele care câștigă licitațiile să le și facă, iar aceștia ne promit că va fi așa! Proiectul pentru mini-centura comunei, care să unească Baciu de Valea Seacă, a fost scos la licitație acum cinci ani. Lucrările au început abia în toamna, contestațiile întârziind trei ani investiția – care se derulează din fonduri europene.

Potrivit contractului, drumul de legătură cu Valea Seacă trebuie terminat până în septembrie, altfel va trebuit fazat sau banii europeni se vor pierde. Primarul Florin Mureșan este optimist și crede că termenul va fi devansat, iar șoseaua de trei kilometri va fi gata la începutul verii:

La așa-zisă centură Baciu – Valea Seacă, în momentul de față lucrările au început în toamnă. În momentul de față fundația șoselei este făcută, așteptăm să toarne covorul asfaltic, să facă rigolele, podețele și ce le-a mai rămas. Potrivit contractului de execuție, au termen la dispoziție până în luna septembrie să finalizeze aceste lucrări.

În total, din fonduri europene ar trebui modernizați 16 kilometri de drumuri în comună. Pe lângă câteva artere care vor lega partea de nord a comunei de viitoarea șosea de centură, un alt proiect important, la care lucrările vor începe în această primăvară, este asfaltarea unei scurtături între satul Suceagu și centrul comunei Baciu. În prezent, pe acest traseu este doar un drum de pământ, aproape impracticabil atunci când plouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.