Cartierul Tineretului

Pe un grup de facebook al băcenilor, domnii Traian Alb și Florin Enache au pus degetul (sic!) pe o rană deschisă a acestui mai demult cochet sătuc, devenit în mare parte un ghetou al Clujului, unde nu s-a respectat în ultimii ani mai nimic. Ex-primarul comunei a dat autorizații fără cap și coadă mafiei imobiliare din zonă, care face ce vrea pe șantierele proprii, cu lucrări nepredate cu anii ca sa nu poată fi trași la răspundere, și unde viitorul locuitor este ultimul pe lista priorităților.  Nimeni nu dă doi bani pe comunități, doar în campanie, ca acum, politicienii scot pe tapet idei propuse de cetățeni.

Cartierul este numit acum Tineretului, după ce a fost cunoscut inițial drept complexul rezidențial Europort (după numele firmei lui Nicolae Badiu și Radu Căciulă, care l-a dezvoltat), iar apoi a preluat denumirea proiectului ratat de Emil Boc în dealul Lomb, după asocierea cu omul de afaceri Pászkány Árpád. Din blocurile mai vechi ale străzii Jupiter peste jumătate din vecinii mai serioși au plecat deja, ori au vândut, ori și-dat spre închiriere apartamentele.

În momentul de față, locatarii se simt de multe ori ca și cum ar trăi într-un cămin studențesc cu chefuri, dezordine, pentru că nimeni nu are grijă de nimic, că doar nu e blocul lui – el este doar în trecere… Cea mai mare problema este că legea nu este aplicată față de constructori, și când se dau autorizațiile, sunt date exact cum vor aceștia, adică pe profit maxim: fără spatii verzi sau locuri de joacă, fiecare metru pătrat fiind construit spre profit maxim. Și până acum, percepția oamenilor este că primăria Baciu a fost părtașă la jocul acestei mafii imobiliare.

În replică la această postare de pe facebook, vice-primarul cu atribuţii de primar din Baciu, Balázs János, a intervenit, precizând că „în ultimele 15 luni s-au luat măsuri pentru corectarea și ameliorarea greșelilor din trecut. Eu vreau să continui pe aceasta linie, pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din zonă. Orice stradă nouă sau orice grup de locuințe noi necesită un PUZ, care are avizul Consiliului județean, și care se aprobă ulterior în Consiliul local”.

Nu vine un anumit domn inginer să decidă. Floreștiul categoric nu este un exemplu de succes din acest punct de vedere. Stă în puterea dumneavoastră să alegeți în așa fel încât cartierul nou din Baciu să nu devină o copie a Floreștiului.

După ce și-a făcut puțin campanie, dl Balázs și-a mai amintit, retoric: „oare cine a cerut un aviz de la Consiliul județean pt. suspendarea construcțiilor de locuințe colective? Și asta nu s-a întâmplat în ultimele 15 luni. Poate îl întrebați pe domnul arhitect șef cine i-a cerut acel aviz. Da, pe vremea aceea eram viceprimar fără atribuții de primar, și da … mi-am cules „roadele” cu vârf și îndesat pentru acea inițiativă. Viceprimarul nu dă aviz de oportunitate, și nu are atribuțiile necesare pentru a porni ceva în acest domeniu. Nu am girat nici oportunitatea construcției, nici recepția lucrărilor și în niciun caz nu mă vad ipocrit”.

În ceea ce privește acel aviz negativ, dacă era atât de simplu și previzibil, oare de ce nu l-a cerut altcineva?

Percepția oamenilor este că haiduciile imobiliare din zonă s-au petrecut din interesul dezvoltatorilor hrăpăreți aliniați în spatele președintelui CJ Cluj (el însuși un „dezvoltator”) și cu complicitatea autorităților locale din Baciu! Dar nici Consiliul județean și nicio altă autoritate locală nu a putut determina constructorii să termine zidul de sprijin de pe strada Saturn și să finalizeze blocul părăsit unde se adună vagabonzii Baciului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.